Svetlana Tihanovskaja

 

Svetlana Tihanovskaja je lider demokratske Bjelorusije, a sve strukture sustvorene na njezinu inicijativu, uključujući Koordinaciono vijeće i Narodnu antikriznu upravu su ovlaštena tijela koja predstavljaju čitav bjeloruski narod, uključujući Bjeloruse u inostranstvu.

Svetlana Tihanovskaja registrovana je kao kandidatkinja za predsjednicu Republike Bjelorusije na izborima 2020. godine. Nju su podržali sjedišta neregistriranih kandidata Viktara Babaryka i Valerija Capkala. Program Svetlane Tihanovske zasnovan je na oslobađanju političkih zatvorenika i novim fer izborima.

 Zajedničkim naporima, Svetlana Tihanovskaya, Marija Kolesnikova i Veronika Capkala su provele uspješnu predizbornu kampanju širom zemlje, okupivši na miting neviđen broj ljudi – do 60.000 ljudi. Prema nezavisnim analitičarima, više od 50 posto birača u Bjelorusiji i više od 80 posto Bjelorusa u inostranstvu glasalo je za Svetlanu Tihanovsku.

Nakon izbora, Svetlana je bila prisiljena napustiti Bjelorusiju pod pritiskom vlasti i sada se nalazi u Litvaniji, gdje se nastavlja aktivno boriti za obnovu demokratije u Bjelorusiji. Kao nacionalni lider, Svetlana Tihanovskaja ne samo da inspiriše proteste u zemlji, već i aktivno djeluje na međunarodnoj sceni, nastupa u UN-u i Europskoj uniji, susreće se sa liderama stranih država.

U 2020 Svetlani Tihanovskoj i članovima zajedničko sjedište dodeljena je nagrada Saharov.