O BJELARUSIJE

Republika Bjelorusija – je nezavisna demokratska evropska država.

Geografija. Republika Bjelorusija je država u središtu Evrope, na njenoj teritoriji mogli bi se smjestiti Belgija, Holandija i Švajcarska. Glavni grad Republike je Minsk i najveći gradovi su Grodno, Brest, Mogiljev, Vitebsk, Gomelj koji u posljednjim mjesecima često se spominju u svjetskim medijima. U državi nema visokih planina i mora, ali se slagaju legendi o šumama, jezerima i drevnim gradovima. Braslavska jezera, Narač jezero, Bjalovješka šuma su prirodni biseri koje Bjelorusi pažljivo čuvaju, kao i manje poznata zavičajna mjesta koje su voljeli u djetinjstvu.

Stanovništvo Bjelorusije je 9,5 miliona ljudi, još oko 1,5 miliona Bjelorusa živi u inostranstvu i svi su — nevjerovatni. Katolici, pravoslavci, unijati, jevreji žive mirno u zemlji, poštujući vjeru drugih i često slave praznike različitih konfesija. U Belorusije govore ruski jezik, a sve češće i bjeloruski jezik, koji je postao simbol nacionalnog preporoda. Bjelorusi su vrlo obrazovana nacija, ovdje postoji pravi kult visokog obrazovanja, a o toleranciji i  trudoljubivostI Bjelorusa postoje  puno viceva.

Istorija Bjelorusije stara je više od hiljadu godina, a ta činjenica mnogo iznenađuje čak i naše susjede. Polacka kneževina, Velika Kneževina Litvanija, Državna zajednica Poljske i Litvanije, zapadne provincije Ruskog carstva, Bjeloruska Narodna Republika i Sovjetska Bjelorusija – na svakoj od ovih stranica ima mnogo razloga i za ponos i za žaljenje. Jedno je sigurno – Bjelorusi 2020 godine pišu vlastitu istoriju.

Turizam u Bjelorusiji očekuje vrlo brz razvoj u budućnosti, ali već I sada Bjelorisija može zadovoljiti turista šetnjama starim gradovima, posjetom srednjovjekovnih dvoraca i hramova, opuštanjem na preljepima jezerima, boravljenjem na eko-farmama i mogućnostima za održavanje poslovnih događaja na visokom nivou. A bjeloruska kuhinja nikoga neće ostaviti ravnodušnim i natjeraće vas da se poželite vratiti nakon što čujete riječ “draniki”.

Investicije u Bjelorusiju nije samo financijska korist u budućnosti, ali je jedinstvena prilika za sudjelovanje u izgradnji moderne, razvijene, jake, europske Bjelorusije. Zemlja ima ogroman potencijal za brzi ekonomski oporavak: povoljan geografski položaj, minerali, industrijska proizvodnja i razvijeni IT sektor. Ali glavni izvor su ljudi koji su obrazovani, kreativni, vrijedni, poštuju zakone i spremni su raditi za dobrobit svoje zemlje.

Vijesti o Bjelorusiji:  Voice of Belarus.

Novinski portali bjeloruske dijaspore: SupolkaSiabry