Mi, Bjelorusi u inostranstvu

  • ne možemo priznati kao legitimne izbore koji su održani u utorak 9. avgusta 2020. godine, takođe A. Lukašenka kao izabranog za predsjednika Republike Bjelorusije, oslanjajući se na rezultate međunarodnih izlaznih anketa (exit polls) i nezavisnog posmatranja izbora, izveštaj OEBS-a o izbornoj prevari, zvanično nepriznavanje rezultata izbora od strane vlade zemalja EU, SAD, Kanade itd.;

 

  • oštro osuđujemo represiju širokih razmera protiv mirnih građana sa ciljem nezakonitog zadržavanja vlasti i podržavamo zahtjeve stanovnika Bjelorusije, i to: oslobođenje političkih zatvorenika i nezakonito pritvorenih, zaustavljanje upotrebe sile, kažnjavanje krivaca nasilja, sprovođenje novih izbora;

 

  • izjavljujemo da Savjetodavni odbor Bjelorusije u inostranstvu, Ministarstvo spoljnih poslova Bjelorusije i zvanične ambasade Bjelorusije nemaju demokratski legitimitet da zastupaju interese Bjelorusije i Bjelorusa koji žive u inostranstvu.

 

Da bismo zaštitili prava i interese beloruskih građana, kao i predstavu demokratske Bjelorusije u inostranstvu u ličnosti nacionalnog vođe Svetlane Tihanovske, Koordinacionog odbora i Narodne antikrizne uprave, najavljujemo stvaranje Narodnih ambasada.

Glavni zadaci Narodnih ambasada:

  1. Informisanje javnosti o situaciji u Bjelorusiji.
  2. Uspostavljanje i održavanje kontakata sa državnim organima, javnim udruženjima, sindikatima, poslovnim, naučnim i kulturnim krugovima u inostranstvu.
  3. Zaštita prava i interesa Bjelorusa, pomoć onima koji su prisiljeni napustiti zemlju.

Stvaranje Narodnih ambasada postalo je dijelom dnevnog reda Svjetskog kongresa Bjelorusa 31. oktobra – 1. novembra 2020. godine i ugrađeno je u njegovu Rezoluciju (https://belaruscongress.org/resolution).